Per entendre el que és actualment l’Institut Rambla Prim, convé recordar breument la nostra història.
Un personatge clau dins la fundació de l’Institut Rambla Prim va ser la catedràtica de batxillerat, ja jubilada, Mercè Vilaseca Marcet. Va pertànyer durant molts anys a l’IMS (Institut de Missioneres Seglars), moviment femení històricament molt compromès amb els més desafavorits.
Instituts Nacionals de batxillerat
Amb un congrés a la diòcesi de Barcelona, l’arquebisbe Modrego Casaus va recomanar obrir filials d’instituts nacionals de batxillerat en els barris. L’aspiració no era altra cosa que aconseguir que, a tots els barris obrers, qualsevol persona pugui obtenir un mínim d’estudis, concretament el batxillerat elemental. Així mateix se’ls posa la condició que posin en marxa alguna línia d’FP a fi que les noies després del batxillerat elemental tinguessin sortides cap a estudis professionals. L’Estat no tenia diners per edificar aquestes filials i buscava entitats que les construïssin i que paguessin, a part de la construcció, el personal no docent, la neteja i les despeses generals del funcionament. Això sí, l’Estat pagava les nòmines de les plantilles que es formaven a proposta dels professors que les entitats promotores proposaven al Ministeri d’Educació i Ciència. El MEC pagava una nòmina per un professor de més dels que ja hi havia així com també d’altres ajuts a fons perdut.
Les missioneres
Les missioneres seglars van acceptar el repte i s’embarcaren a la fundació d’una filial, tot i no disposar de diners. El futur cardenal Jubany els proposa 3 barris com els més necessitats per tal d’obrir-hi una filial de batxillerat. D’aquesta manera van entrar en contacte amb el rector de la parròquia del Sagrat Cor del carrer Pere IV, que des d’un primer moment es va entusiasmar amb la idea i fins i tot hagués estat disposat a dormir en una tenda de campanya, tot deixant la seva casa rectoral, si hagués estat necessari, per crear una filial al barri.
Parròquia del Sagrat Cor
buscar un altre indret al mateix barri
arribada de professorat
1975-1976
l’institut Bernat Metge
Obres d’adequació
Durant el curs 2018-2019 s’han realitzat al centre obres d’adequació finançades pel Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona i s’ha invertit 1.125.641 euros, s’han renovat part dels espais per facilitar la relació entre alumnat i professorat, i també, obrir-se al barri. La voluntat és convertir-se en un centre de referència de cicles especialitzats a nivell de la ciutat. A partir del curs 2019-2020 al centre es deixen d’impartir estudis obligatoris (ESO) i Batxillerat i passa a ser un centre de caire professionalitzador, on s’ofereixen estudis d’FP, IFE, PFI i acreditació de competències professionals.
Referent a la FP i al posterior període de l’ESO, els noms que ha tingut l’institut han estat:
- Escola Joan Maragall (IMS) (Càritas)
- Sección Estatal de Formación Profesional Barcelona Besòs (MEC)
- Centro Nacional de Formación Profesional Barcelona Besòs (MEC)
- Institut de Formació Professional Barcelona-Besòs (Generalitat)
- Institut d’Ensenyament Secundari Barcelona-Besòs (Generalitat)
- Institut d’Ensenyament Secundari Rambla Prim (Generalitat)
- Institut Rambla Prim (Consorci d’Educació de Barcelona)
Quant a Batxillerat els noms successius han estat:
- Escola Joan Maragall (IMS) (Càritas)
- Sección Estatal de Formación Profesional Barcelona Besòs (MEC)
- Centro Nacional de Formación Profesional Barcelona Besòs (MEC)